‘Sociaal Werk is niet te koop!’

Met deze campagne voeren we actie tegen de vermarkting en de commercialisering van het sociaal werk

Het neoliberale beleid viert dezer dagen hoogtij. Alles wordt vermarkt … ook de hulpverlening en het sociaal werk worden geveild op de markt. Sociale organisaties moeten de dag van vandaag zich organiseren als bedrijven, fabrieken, ondernemingen die een marktaandeel moeten kunnen garanderen. Ze worden met elkaar in concurrentie gebracht en nieuwe commerciĆ«le aanbieders dienen zich aan.

Om ons standpunt kracht bij te zetten, organiseerden sociaal werkers tal van geslaagde acties tegen de vermarkting van het sociaal werk in oa. Antwerpen en Gent.

In Antwerpen wil het stadsbestuur de sociale projecten aanbieden onder de vorm van tenders, opdrachten waarop elke aanbieder kan intekenen.  Het sociaal werk komt daardoor in het gedrang. SWAN organiseerde tal van protestacties aan de Grote Markt en het Mechelseplein, aan de OCMW-raad.

Waarom?

De Antwerpse provinciegouverneur schorste de beslissing om ‘De Vaart’ door G4S te laten uitbaten. De beslissing is een opluchting voor de cliĆ«nten en de sociaal werkers van De Vaart. Een hart onder de riem voor het hele sociaal werk: werkers en gebruikers, studenten en docenten. Ook voor de vakbonden en partijen die het sociaal werk steunen, is dit een overwinning. Maar de kwestie is niet van de baan: de vermarkting van de woonbegeleiding, verscheidene buurtwerkingen en een deel van de drughulpverlening is in volle voorbereiding. Massaal deelnemen aan onze acties dus …

Onze eisen:

Sociaal werk staat ten dienste van iedereen

Sociaal werk realiseert mee de mensenrechten

Sociaal werk kan alleen met kwalitatieve medewerkers